BUENOS AIRES
NICARAGUA
2010年 NOZY COFFEEが初めてお客様を迎え入れたその日、エミリオとオルマンの手掛けるコーヒーは今と変わらず商品棚に並んでいた。
あれから私たちのビジネスは少しは大きくなったが、その間彼らの仕事は偉大な成果をあげた。
Cup of Excellence(品評会) にて度重なる入賞、そして2015年はチャンピオンに。
複数の農園と生産処理方法を持っていることで、多様なキャラクターを表現することが可能になった彼らのコーヒーは
クリーンカップベースで豆の素晴らしさをダイレクトに感じることができる。
もはや彼らの元には世界中のコーヒーバイヤーから引き合いがある。
コーヒー生産者の中には有名になった途端に人が変わってしまう人もいる。
しかし彼らは驕ることなくコーヒー生産に尽力し、毎年私たちの為に特別なコーヒーを仕立ててくれる。
彼ら兄弟はとてもシャイで真面目だ。ラテンの血はどこへ行ったのか。
兄のエミリオの姿はいつも農園にある。複数所有している農園をひっきりなしに移動して農園内をくまなく散策しているのだ。
農園を案内してもらうと、えっ まだ進むの? そう思うことが度々ある。
樹の管理の仕方を聞いた時だ。「幹を2本に剪定することで樹の状態を高めることができる」その話を聞き樹を見てみると確かに2本だ。どこまでも進んだ先で樹を見ても。違うエリアの樹を見ても全て2本なのだ。
実はこれは当たり前ではない。
農園内には何万本もの樹が植っている。場所によっては足場の悪い斜面であることも。
嘘つきとまでは言わないが私の経験上、農園主が一部だけ整備してバイヤーにプレゼンしたりすることはザラなのだ。
弟のオルマンは品質管理や輸出に関して担当している。
買い付けの際のカッピングの後はオルマンは私に感想を求めてくる。
品質向上の為だからお互いに真剣で、いいコメントだけではないがそれをメモしていく。
○セッション目の○番目のコーヒーがよかった。そんな話をするとオルマンはとても嬉しそうに少しだけ笑う。
そしてまた筆を走らせる。
あのコーヒーを作るのに俺たちはどんなことをして、量はどれだけあって、値段は‥。
オルマンはそんな話はしない。
愚直なまでに誠実な2人が大好きだ。
BUENOS AIRES
NICARAGUA
Ever since NOZY COFFEE opened its doors in 2010, we have continued to sell Emilio and Olman’s coffee at our stores. Since then, our operation grew a bit but their business became well known and started leaving marks in the coffee world. Multiple entries in the Cup of Excellence awards and in 2015, they became champions. As they handle multiple types of fields and operations, they’re able to produce coffee with different characteristics with a clean cup base where you are able to taste the beans directly.
Today, buyers from around the globe approach them. Some people change when fame becomes a part of them but not them. They have never changed how they interact with us and keep producing the utmost quality beans.
These brothers are really shy. To a point where we wonder where their Latin traits went. The older brother, Emilio can always be found in the fields. He will always be roaming the fields and constantly checking on the plants. I once asked him how they maintain their quality and what they look for in the plants and the stems. “We split the stem into two which strengthens the overall plant strength”. After hearing this story, I checked every plant. Even the plants that were almost unreachable. Indeed, every single plant they owned had split stems. This is not a common practice as in a typical field, hundreds and thousands of plants are planted. I was awed to see their professionalism as I’ve even seen producers who use this method only in certain small areas to impress the buyers during a presentation.
The younger brother is in charge of quality control and exporting. He always asks for my opinion when we have a cupping session. We try to jot down as much as each other’s thoughts and opinions as possible whether it be good or bad. He gives me a small smile and nod every time if I mention a certain coffee in a certain session was good. Olman never talks or mentions about the amount of work they put in, the amount of production or even the price when we sit down and talk.
I love how pure, honest and professional these two are.